Títol: NORMAL PEOPLE
Autor/a: Sally Rooney
Editorial: Faber & Faber Ltd
ISBN: 9780571334650
1ª Edició: 2018
Llengua original: Anglès
Resum:
Escrit per la novel·lista irlandesa Sally Rooney i publicat per Faber & Faber Ltd l'any 2018 per primer cop, NORMAL PEOPLE és una novel·la romàntica dirigida al públic juvenil que narra la "història d'amor" que viuen dos joves adults irlandesos des de finals del batxillerat fins pràcticament el final de la carrera.
El llibre està dividit per capítols; és un fet obvi i palpable. No té índex, per la qual cosa el lector, si el llegeix en llengua original, no sabrà quants capítols té exactament. Diria que en té uns 20 si fa no fa. L'important, però, no és això, sinó el fet que cada capítol de la novel·la té per títol el mes en què succeeix el capítol (per exemple, a l'inici del llibre, el prefaci el situa l'autora al gener del 2011), l'any en què es troben els personatges i els mesos que han passat d'ençà de l'últim capítol.
Si quelcom té a destacar, són els flashbacks que fa als capítols lligant-los al que s'explica en l'actualitat. És a dir, al capítol del desembre de 2013, inclou flashbacks per a narrar el que ha passat durant els cinc mesos que han passat entre el juliol i el desembre de 2013. D'aquesta manera, permet al lector veure com han evolucionat els personatges i saber el pensament que tenien i el pensament que tenen ara.
Clarament també pot veure el lector que els personatges són circulars i que evolucionen. Si al principi, la noia té baixa autoestima i s'autodestrueix pràcticament fins a la meitat del llibre, al final trobem a la protagonista, la Marianne Sheridan, una dona empoderada que s'estima i no li fa res que la seva parella, en Connell Waldron marxi als Estats Units per aprendre escriptura creativa a Nova York. Si al principi la veiem com una noia submisa, al final la podem copsar com una noia valenta i rebel.
D'altra banda, també es pot veure els sentiments i els pensaments que tenen els dos protagonistes principals, cosa que em fa valorar la novel·la molt positivament, car encara que hi hagi escenes de sexe, com succeeix a AFTER també, comparant-la amb el que he escoltat i llegit sobre AFTER, va un pas més enllà i les combina amb el que senten i pensen els personatges quan acaben de fer l'amor. En aquest sentit, no és superficial, per la qual cosa fa que la consideri una novel·la més emocional, que és com haurien de ser les novel·les d'estil romàntic (EMMA, de Jane Austen, per exemple), que una novel·la com les de la saga AFTER, que són pensades per a, literalment, escalfar al lector.
Valoració: Per tot el que s'ha descrit a l'apartat anterior, li posaria un 10 sobre 10. Recomanaria també al lector, si té un intermedi avançat d'anglès, que se la llegís en la llengua original, perquè, malgrat hi hagi paraules que no es coneguin i siguin noves, pel context s'entenen, cosa que fa que la novel·la sigui apte també per llegir en llengua original per a persones no anglòfones, pel seu llenguatge més aviat planer i poètic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies pel comentari. En breu serà aprovat.